Arbeidsavklaringspenger – hvor lenge må arbeidsevnen være nedsatt?

For å få arbeidsavklaringspenger (AAP) er det et krav om at arbeidsevnen må være nedsatt med mer enn 50%. AAP innvilges som regel etter utløp av sykepengerettigheter, men kan også innvilges for de av dere som ikke har opparbeidet sykepengerettigheter.

Nedsatt arbeidsevne

Inntil nylig har NAV operert med et særskilt varighetskrav for å kunne få AAP, særlig i de tilfellene der AAP fungerer som sykepenger. En ny høyesterettsdom reduserer nå varigheten som kreves.

Høyesterett har i HR-2020-1193-A blant annet påpekt at varighetskravet må ses i sammenheng med behandlingsbehovet. Er det allerede påløpt et behov for aktiv behandling, vil fort varighetskravet være oppfylt.

Høyesterett uttalte i avsnitt 59 og 60 at nedsettelsen av arbeidsevnen må ha en viss varighet, men at det ikke er grunnlag for å operere med bestemte krav til varighetens lengde. Det som skal legges til grunn er forholdene på vedtakstidspunktet, men etterfølgende opplysninger kan hensyntas dersom saken klages inn ved et avslag.

Videre sies det i avsnitt 60:

En rent forbigående nedsettelse av arbeidsevnen faller utenfor. Vilkåret vil heller ikke være oppfylt der medlemmet forventes å gjenoppta arbeidet etter en kortere sykdomsperiode.

I den konkrete saken ble litt over tre måneders vesentlig nedsatt arbeidsevne akseptert å være lenge nok til å være av en viss varighet.

Saken ble vurdert etter reglene som gjaldt før 1. januar 2018, men ad varighetsspørsmålet er det reelt sett ingen endring, slik at avgjørelsen skal kunne overføres til dagens regelverk.

Dette vil nok medføre at sykdom som gir vesentlig nedsatt arbeidsevne i kortere enn tre måneder, fort vil bli ansett som for korte, men at forhold som varer i mer enn tre måneder nå nok må aksepteres av NAV.

Kontakt advokat Fredrik Eriksen for spesialistbistand i saken om AAP.